Bosexploitatie

Bossen dienen goed onderhouden te worden, of het nou gaat om een bos met recreatieve doeleinden of een bos waaruit productiehout wordt gehaald, alle bossen hebben onderhoud nodig. Zweverink Bos- en landschapsverzorging is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in bosexploitatie. Door te werken met een vakkundig team en met goed materiaal kunnen wij ervoor zorgen dat dit onderhoud uitgevoerd wordt.

Harvesters en forwarders

Wij werken met John Deere harvesters en forwarders, allemaal voorzien van het computerprogramma TimberManager. Met TimberManager kun je in de computer van de harvester en forwarder meekijken.

We werken met TimberManager van John Deere

Eén van de functies is Timbernavi die aangeeft waar, hoeveel en welk sortiment de harvester heeft gezaagd. Hierdoor kan er efficiënt gewerkt worden doordat de forwarder precies het spoor van de harvester volgt waardoor er geen hout vergeten en geen onnodige schade aan de natuur toegebracht wordt door verkeerd te rijden.

Onze aanpak

Voordat met het werk aangevangen wordt vind er eerst een inventarisatie plaats en wordt er een checklist gemaakt. Ook wordt gekeken welk sortiment hout er gezaagd gaat worden. De harvester zaagt de bomen om en de forwarder vervoert het omgezaagde hout naar stapelplaatsen vanwaar het hout op de houttransportwagen wordt vervoerd naar de afnemer.

Bij zware bomen en zogenaamde kantbomen wordt er een man met motorzaag ingezet om de harvester machinist te assisteren.

Voor werkzaamheden in natte gebieden of wanneer wenselijk voor de bodemdruk hebben al onze harvesters en forwarders de beschikking over tracks.

Het transport van de harvesters en forwarders gebeurt met onze Nooteboom dieplader.

Mee het bos in

Bekijk de korte video van onze harvester aan het werk.


De Fendt 942 met AHWI Rodungsfrees in actie: